چطوری آجر درست کنیم

مراحل ساخت آجر به صورت سنتی و پیشرفته انجام می‌شود. در گذشته بیشتر آجرها و یا بهتر است بگوییم تمام آجرها به ‏روش سنتی و یا به عبارتی روش خشت زنی تولید می‌شدند، اما امروزه با توجه به پیشرفت علوم و ابداع فناوری‌های مدرن، دستگاه‌ها و کوره‌های آجرپزی ‏پیشرفته ای تولید شده‌اند که با استفاده از آن‌ها فرایند تولید آجر سرعت بیشتری پیدا کرده است. البته کیفیت آجرها نیز به مراتب ‏ارتقاء یافته است.‏

در رابطه با میزان کیفیت آجرها در روش پیشرفته و مدرن، ذکر این نکته خالی از لطف نیست که کیفیت آجرها به صورت مستقیم با ‏انجام دقیق روش‌های تولید آن رابطه دارد، بنابراین اگر هر کدام از روش‌ها به خصوص انتخاب خاک و خشک کردن آجر به درستی ‏انجام نشوند، امکان دارد آجر تولید شده کیفیت مرغوبی نداشته و یا شکننده و آسیب‌پذیر باشد.‏

آجر از چی درست میشه

همانطور که در بالا نیز به این مسئله اشاره شد، مهمترین ماده اولیه به کار رفته در آجر خاک رس است. هرچه خاک رس به کار رفته در این محصول خالص‌تر باشد و مواد اضافی در خاک رس وجود نداشته باشد کیفیت آجر افزایش پیدا می‌کند. خاک رس آبرفتی که ماده اصلی به کار رفته در تولید آجر است در نزدیکی سطح زمین پیدا می‌شود و با استفاده به اندازه از آن در تولید آجر کیفیت آجر تولید شده تا حدود زیادی بالا می‌رود. برخی دیگر از مواد اولیه به کار رفته در آجر موارد زیر هستند:
• ماسه: این ماده در اصل استخوان بندی اصلی آجر را تشکیل می‌دهد، اما اگر بیش از اندازه از آن در تولید آجر استفاده شود، باعث ترک خوردن آجر می‌شود.
• آهک: به کار بردن آهک در تولید آجر باعث روشن شدن رنگ آجر می‌شود. اگر در تولید آجر از آهک زیاد استفاده شود، آهک با از بین بردن رطوبت موجود در آجر باعث ترک خوردن آن می‌شود.
• ترکیبات سولفاتی: استفاده از ترکیبات سولفاتیک به اندازه کم در تولید آجر بی‌ضرر است، اما استفاده بیش از اندازه از آن می‌تواند باعث ایجاد یون اسیدی شود و به آجر صدمه برساند.آجر از چی درست میشه

مراحل تبدیل خاک رس به آجر

در بسیاری از کوره‌های آجرپزی برای درست کردن آجر از روش‌های مختلفی استفاده می‌شود که باعث متفاوت شدن نتیجه نهایی کار می‌شود. اگر مراحل تولید و ساخت آجر به صورت صحیح و اصولی انجام شود، نتیجه کار آجری عالی با کیفیت بالا خواهد بود که به هیچ عنوان امکان ترک خوردن آن وجود ندارد، اما اگر مراحل تولید و ساخت به خوبی طی نشود، نتیجه کار به هیچ عنوان مطلوب نیست. به صورت کلی برای تبدیل خاک رس به آجر باید ۶ مرحله را طی کرد:
1. آماده سازی خاک رس
اولین مرحله تبدیل خاک رس به آجر آماده سازی خاک رس و انتقال آن به کارگاه آجرزنی است. خاک رسی که برای تولید آجر به کار برده می‌شود، حتماً باید کاملا خالص باشد، زیرا وجود عناصری مانند زغال و یا گیاهان داخل خاک رس باعث می‌شود آجر استحکام کافی را نداشته باشد.
2. به عمل آوردن خاک
در این مرحله خاک را هوا دهی می‌کنند تا تمامی ناخالصی‌ها از آن جدا شود و خاک کاملاً خالص باشد. برای انجام این کار معمولا با استفاده از یک الک خاک رس را الک می‌کنند تا تمامی ناخالصی‌ها و تکه‌های درشت از آن جدا شود.
3. تهیه گل برای پخت آجر
در این مرحله در ابتدا خاک رس را وزن می‌کنند و سپس به اندازه ۲۰ درصد از وزن خاک رس به آن آب اضافه می‌کنند‌. اگر مقدار آب اضافه شده به گل کم باشد، گل به خوبی در قالب جای نمی‌گیرد و قالب زنی آن سخت است؛ از طرفی اگر آب اضافه شده به گل بیش از اندازه باشد، خشک شدن آجر زمانبر و سخت می‌شود.
4. قالب‌گیری آجر
این مرحله ممکن است به صورت دستی یا ماشینی انجام شود. برای قالب‌گیری آجر به صورت دستی در ابتدا خاک رس را داخل قالب می‌ریزند و سپس با استفاده از دست و یا شیئی کاملاً صاف روی سطح قالب را کاملاً صاف می‌کنند. برای قالب‌گیری آجر به صورت ماشینی ماشین‌های قالب زنی با عبور دادن گل رس از لوله‌های مارپیچ عملیات قالب‌گیری آجر را انجام می‌دهند.
5. خشک کردن خشت
در این مرحله با استفاده از روش‌های مختلف آجر را خشک می‌کنند. برای خشک کردن آجر به صورت طبیعی آن را به مدت ۱۰ تا ۱۵ روز در معرض آفتاب قرار می‌دهند. برخی دیگر از مهمترین روش‌های خشک کردن آجرها قرار دادن آجر در اتاق گرم، استفاده از کوره هوفمان و استفاده از تونل گرم است که نسبت به روش سنتی به مدت زمان کمتری برای خشک کردن آجرها نیاز دارند.
6. پخت آجر
بعد از اینکه گل آجرها خشک شد باید آنها را در کوره بپزند. در این مرحله آجرها به گونه‌ای در کوره قرار داده می‌شوند که دما و حرارت به تمامی قسمت‌های آجر به صورت یکسان برسد. به صورت معمول دمای پخت آجر تا حدود ۹۰۰ درجه سانتیگراد تنظیم می‌شود تا آجر مقاومت بالایی پیدا کند.

مراحل تبدیل خاک رس به آجر

آشپزی آجر

آشپزی آجر در بالاتر بردن میزان استحکام آجرها تاثیر بسزایی دارد. آشپزی آجر باید به صورتی انجام شود که آجر بتواند در هر سانتی‌متر خود تا حدود ۱۰۰ کیلوگرم وزن را تحمل کند. برای این منظور آشپزی آجر در سه مرحله انجام می‌شود:
در مرحله اول آشپزی آجر دمای کوره تا ۱۰۰ درجه سانتیگراد تنظیم می‌شود تا آب فیزیکی آجر به صورت کامل تبخیر شود. اگر آب فیزیکی آجر در مرحله خشک کردن خشت تمام نشده باشد، در این مرحله این کار به اتمام می‌رسد.
در مرحله دوم دمای کوره تا ۵۰۰ درجه سانتیگراد در نظر گرفته می‌شود تا آب شیمیایی خاک رس به صورت کامل تصعید شود.
در مرحله آخر برای پخت کامل آجرها دما تا ۹۰۰ درجه سانتیگراد بالا می‌رود. در این مرحله دانه‌های ماسه داخل آجر می‌چسبند و آجر به پخت کامل می‌رسد.
آشپزی آجر

آجر چگونه تهیه می‌شود؟

آجرها مدل‌های متفاوتی دارند که منبع تولید تمام آن‌ها خاک رس یا سنگ رس است، به عنوان مثال آجر رسی از خاک رس مرغوب ‏و آجر شیل از سنگ رسوبی مرغوب تولید می‌شود. برخی از آجرها همچون آجر شیل از آسیاب کردن یک سنگ رسوبی خاص با نام ‏سنگ شیل و ترکیب آن با کانی‌های دیگر همچون کوارتز و کلسیت تولید می‌شوند. این آجرها به دلیل جلوه زیبایی که دارند، برای نما ‏کردن فضای داخل و بیرون خانه مورد استفاده قرار می‌گیرند.‏

آجر چگونه تهیه می شود؟

بنابراین هر مدل آجر، مطابق با کارکرد و محل استفاده مخصوصی که دارد، ترکیبات خاص خود را نیز خواهد داشت، اما در کل اگر ‏بخواهیم مراحل تهیه آجر را برای شما تشریح کنیم، باید این مراحل را به ۶ مرحله اصلی تقسیم بندی نماییم که در ادامه به صورت ‏مجزا آن‌ها را توضیح داده‌ایم.‏

آجر چگونه تهیه می شود؟

ساخت آجر در ۶ مرحله

  1. ‏مرحله اول برداشت کردن خاک رس از منابع آن، با دستگاه‌ها و ماشین‌های سنگین است. نکته مهمی که در برداشت خاک رس باید ‏به آن دقت کنیم، یک دست بودن خاک است. اگر خاک ناخالصی‌های زیاد اعم از ریشه گیاهان، زغال، چوب و… داشته باشد، خاک ‏مرغوبی نبوده و آجر تولید شده از آن نیز کیفیت مناسب و قابل قبولی نخواهد داشت، چرا که این ناخالصی‌ها در کوره خواهند سوخت ‏و جای آن‌ها در آجر خالی مانده و باعث ایجاد خلل و فرج خواهند شد. همین مسئله نیز باعث پوک شدن آجر و شکنندگی آن می‌شود.‏

ساخت آجر در ۶ مرحله

  1. مرحله دوم، حذف مواد اضافی از خاک رس و یکدست کردن آن است. به این مرحله عمل آوری خاک نیز گفته می‌شود و با دو روش ‏انجام می‌گیرد. یکی از این روش‌ها، هوا دادن و آسیاب کردن خاک و روش دیگر شستن و خشک کردن و سپس الک کردن (سَرَند کردن) خاک است. ‏این روش به منظور حذف ناخالصی‌ها از جمله ریشه گیاهان، زغال، چوب و…انجام می‌گیرد.‏
  2. ‏در مرحله سوم، خاک رس یکدست شده را با آب ترکیب می‌‌نمایند. در این مرحله بایستی به مقدار  ۲۰ درصد از وزن خاک رس، آب به خاک ‏اضافه شود. پس از اضافه کردن آب، مخلوط را کامل میکس نموده و به اصطلاح هم می‌زنند. البته مدت زمان مشخصی نیز باید به خمیر ‏استراحت داد تا آب کاملا به ذرات خاک نفوذ کرده و حجم آب در گل تهیه شده به حداقل خود رسد و به اصطلاح، گل سفت شود. ‏در این مرحله در صورتیکه زمان کافی به گل جهت آب‌گیری و نفوذ هر چه بیشتر آب به مولکول‌های خاک اختصاص نیابد، پس از خشک شدن و پختن آجر جای آب تبخیر شده به فضای متخلخل تبدیل شده و باعث عدم استحکام و پوکی آجر گشته و همینطور در فرآیند خشک شدن خشت خام و آماده سازی آن جهت پخت، زمان بیشتری را به خود اختصاص می‌دهد.‏

ساخت آجر در ۶ مرحله

  1. مرحله چهارم مرحله قالب‌گیری است‌. برای قالب‌گیری آجر، خمیر آماده شده را به ماشین قالب زنی تزریق می‌نمایند. دستگاه‌های ‏بلوک زنی و آجر زنی، قالب‌های از پیش ساخته شده‌ای دارند و با استفاده از عمل فشار و ویبریشن(لرزش)، خشت‌های آجری و بلوک‌های بتنی ‏را آماده می‌کنند.‏‏

ساخت آجر در ۶ مرحله

  1. در مرحله پنجم، خشت‌های خام آجری باید خشک شوند. روش‌های خشک کردن آجر متفاوت هستند‌. برخی به روش سنتی و یا پهن ‏کردن خشت‌ها در معرض آفتاب، آن‌ها را خشک می‌نمایند. البته اتلاف وقت و انرژی در این روش بسیار زیاد بوده و گاهی اوقات بایستی ۱۰ تا ۱۵ روز، ‏بسته به درجه حرارت هوا منتظر ماند، تا خشت‌ها خشک شوند، اما روش‌های مدرن‌تر، همچون استفاده از اتاقک گرم (اتاقکی کم عرض و طویل که هوای گرم با دمای مشخصی در آن جریان داشته و باعث تسریع عملیات خشک شدن خشت خام می‌گردد.)، کوره هافمن (تونل عریض و طویلی که به طور پیوسته اما اتاقک اتاقک با سقف‌های بیضی شکل (گنبدی) ساخته شده و دارای درب‌هایی بوده که به هر یک از این ورودی‌ها اصطلاحا قمیر گفته شده و از طریق آن‌ها، خشت‌های خام در کوره قرار گرفته و جایگذاری می‌شوند.) و تونل ‏گرم (تونلی که خشت خام قرار گرفته شده در واگن از یک سو وارد آن و عملیات خشک شدن اولیه و پخت نهایی خشت خام در آن صورت می‌گیرد.) جزو روش‌های جایگزین برای خشک کردن آجر هستند.‏

ساخت آجر در ۶ مرحله

  1. مرحله ششم نیز مرحله پخت آجر است. بعد از اینکه خشت‌های خام خشک شده و تمامی مراحل از پیش گفته شده را پشت سر گذاشتند، آن‌ها را در کوره‌های مخصوص آجرپزی با دمایی بین 800 تا 1100 درجه سانتیگراد ‏قرار می‌دهند تا به اصطلاح پخته شوند. آجر تولید شده بسیار مستحکم بوده و می‌تواند تا نیروی فشاری معادل ۱۰۰ کیلوگرم در سانتی‌متر مربع ‏را تحمل نماید.

لازم به ذکر است در صورتیکه جهت خشک کردن خشت خام از روش تونل گرم استفاده شود، پس از مرحله خشک کردن اولیه خشت خام، توسط ریل تعبیه شده در ساز و کار تونل، خشت‌های خشک شده به مرحله بعد که پخت نهایی آجرمی‌باشد منتقل شده و پس از آن، مرحله خنک کردن آجرهای پخته شده صورت خواهد پذیرفت.

بعد از اینکه آجرها به صورت کامل پخته شدند، نوبت به خنک کردن آن‌ها می‌رسد. آجرها باید به درستی و اصولی خنک شوند، در غیر ‏این صورت ممکن است روی آن‌ها ترک ایجاد شده و کاربرد خود را از دست بدهند.‏ پس از مرحله نهائی یا همان خنک کنندگی آجرها، محصول نهائی در قالب فله یا بسته بندی یا پالت در خواهد آمد و آماده ارسال به مقصد جهت استفاده در امور ساخت و ساز می‌باشد.

ساخت آجر در ۶ مرحله

در این مقاله به دنبال آن بودیم تا ببینیم چطوری آجر را بسازیم. خاک رس یک دست، خمیر کردن اصولی، قالب‌گیری، خشک کردن ‏و پختن آجر، مراحل اصلی تولید و ساخت آجر هستند. برای انواع آجر، ممکن است برخی جزئیات در ساخت آن‌ها متفاوت باشند، با این ‏حال در اغلب موارد، فرایند ساخت آجر با همین روند ادامه پیدا می‌کند.‏

برای خرید آجر لفتون، آجر سفال و آجر نما با بهترین کیفیت و قیمت‌های ویژه به صفحه محصولات سایت آجربان مراجعه کنید و از تنوع بی‌نظیر ما بهره‌مند شوید. همچنین می‌توانید با کارشناسان فروش ما از طریق شماره‌های تماس موجود در سایت ارتباط برقرار کنید تا مشاوره تخصصی و راهنمایی‌های لازم را دریافت کنید. فرصت را از دست ندهید و امروز اقدام کنید!