ممکن است شما فکر کنید که دیوار چینی و آجرکاری، سادهترین مرحله در پروسه ساخت و ساز است؛ اما شاید این نکته را ندانید که دیوارچینی صحیح، در پیشگیری از وقوع خسارات جانی و مالی، نقش اصلی را دارد. همچنین، استحکام ساختمان نیز به این مساله وابسته است.
تجربیات گذشته در زلزلههای سنگین و سبک، نشان دادهاند که مقاومت دیوارها، در به بار آمدن تلفات و خسارات جانی و مالی نقش مهمی دارند؛ به خصوص دیوارهای غیر باربر و جداکننده، در این زمینه مهمتر هستند. بنابراین شما برای دیوار چینی با آجر باید اصول اولیه آن از جمله محاسبه تعداد آجر در هر متر مربع را بدانید.
شاید تعجب کنید اما بهتر است بدانید که هزینه دیوارچینی، چه در دیوارچینیهای اصولی، و چه در دیوارچینیهای غیر اصولی، با یکدیگر برابری میکند. بنابراین، اصولی چیدن دیوار، نه تنها هزینه بیشتری طلب نمیکند، بلکه معمار و بنا فقط باید حوصله و صبر بیشتری به خرج بدهند تا دیوار را اصولی بچینند؛ در این صورت، از تخریب زودرس دیوار و ایجاد مشکلات متعدد در هنگام آتش سوزی و زلزله جلوگیری خواهد شد.
نکات و روش اجرای آجر چینی
برای اینکه دیوارچینی صحیح داشته باشید، باید به نکات و اصول آن دقت کنید. یکی از اصلیترین نکاتی که باید قبل از چیدن دیوار در نظر داشته باشید، زنجاب کردن و یا خیس کردن آجرها است.
نکته دیگر، درجه حرارت هوا است. دقت کنید که در دماهای زیر ۵ درجه، نمیتوانید آجرچینی کنید؛ مگر اینکه دور دیوارها را بپوشانید و آنها را گرم نگه دارید!
نکات مخصوص آجرچینی برای دیوارهای باربر و غیر باربر متفاوت هستند. شما باید برای چیدن دیوار، حتما به این مساله دقت کنید؛ زیرا دیوارهای باربر، هم وزن خود و هم وزن سقف را تحمل میکنند. برخی از دیوارهای باربر که با محیط خارجی در تماس هستند، باید در برابر نیروهای خارجی مانند نیروهای فرساینده باد و باران نیز مقاومت داشته باشند. اما دیوارهای غیر باربر، فقط وزن خود را تحمل میکنند و برای تفکیک قسمتهای مختلف داخلی ساختمان ایجاد میشوند. بنابراین، هر یک از آنها، اصول ساخت مخصوص به خود را دارند، که در ادامه در مورد این اصول بیشتر صحبت کردهایم.
سه روش اصلی آجر چینی
اگرچه روشهای آجرچینی بسیار متنوع هستند و با نامهای متفاوت از جمله روش مشبک، حصیری و مدرن شناخته میشوند، اما سه روش از اصلیترین روشهای دیوار چینی، روش کله نما، روش راسته نما و روش کله و راسته نام دارند. این سه روش، جزو متداولترین روشها برای چینش دیوار هستند؛ که در ادامه به توضیح هر کدام پرداختهایم.
قبل از اینکه به توضیح این سه روش بپردازیم، بهتر است که ساختار آجرها را با یکدیگر مرور کنیم. آجرها از چهار وجه تشکیل میشوند، که دو وجه افقی آن را وجه راسته و وجه عمودی آن را وجه کله میگویند. بنابراین آجرهایی را که از سمت کله چیده میشوند، کله نما و آنهایی که از سمت راسته چیده میشوند را راسته نما میگویند. برای اینکه بندکشیها شبیه به یک شبکه در هم تنیده، آجرها را به یکدیگر وصل کنند، از این سه روش استفاده میشود، تا تمام قسمت آجرها به یکدیگر متصل شده و فشار دیوار روی تمام آجرها از بالا به پایین پخش گردد.
روش کله نما
در روش کله نما، آجرها در یک ردیف و از قسمت افقی کنار هم ردیف و روی هم چیده میشوند. برای اینکه در کنارهها جای خالی باقی نماند، از آجر سه قطعی استفاده میشود. در این روش، سطح دیوار به اندازه سطح قسمت افقی آجر است و اغلب، از این روش برای چیدن دیوارهای جداکننده استفاده میشود.
روش راسته نما
برای انجام روش راسته نما، آجرها را از سمت راسته روی یکدیگر میچینند. دقت کنید که آجرچینی در این روش، باید به گونهای انجام گیرد که بندکشیهای عمودی با یکدیگر موازی نباشند؛ در غیر این صورت، فشار دیوار روی قسمت خاصی از دیوار قرار خواهد گرفت و با هر لرزش و فشار کوچک، ممکن است دیوار بریزد.
برای پر کردن گوشههای خالی در این روش، از آجر نیمه استفاده میشود. این روش دیوار چینی نیز برای دیوارهای غیر باربر و جداکننده به کار میرود.
روش کله و راسته
در این روش، سطح دیوار دو برابر روش راسته نما است؛ یعنی آجرها به صورت دو به دو در کنار یکدیگر قرار میگیرند. دو آجر به صورت راسته نما و دو آجر به صورت کله نما در کنار آن قرار هستند و تا انتهای دیوار تکرار میشوند. مقاومت و ضخامت دیوار در این روش بیشتر از دو روش قبلی است. برای آجر نما معمولا از آجر لفتون استفاده می شود. آجر لفتون قیمت مناسبی دارد و معمولا مورد استقبال قرار می گیرد. Ajorban عرضه کننده تخصصی آجر در کشور است. برای دیوار چینی با آجر، می توانید آجر با کیفیت را از مرجعه تخصصی آجربان خریداری کنید.
جمع بندی
اصول دیوارچینی آجری به گونهای است تا سازه آجری بیشترین مقاومت را داشته باشد. این اصول، متناسب با نوع دیوار تعیین میگردند. روشهای کله راسته، کله نما و راسته نما، از رایجترین روشهایی هستند که برای ساخت دیوار آجری به کار میروند.